Bergviks MKB och fladdermössen

Bergviks Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) från 2009-12-29 innehåller mängder av tveksamheter, undanglidningar, svepande omdömen, förvrängningar och rena felaktigheter.

En av de uppenbara felaktigheterna är avsnitten om förekomsten av fladdermöss i Svartnäsbygden.
Här har den anlitade naturvårdskonsulten Gerell gjort en närmast chansartad bedömning, uppenbarligen utan några som helst fältstudier.

Citat från sidan 6 i MKBn:
Däggdjur
Inom Svartnäs-området förekommer älg och björn, liksom småvilt. Området skiljer sig inte på något sätt från övriga marker i denna del av landet och förekomst av några ovanliga eller särskilt skyddsvärda arter är inte känt.
På uppdrag av Bergvik har Naturvårdskonsult Gerell genomfört en analys av effekterna på fladdermusfaunan. Gerell konstaterar i sin rapport att det omfattande barrskogslandskapet producerar relativt få insekter, vilket gör att födotillgången för fladdermöss bedöms vara liten. Vidare saknas i stort förutsättningar för att fladdermössen ska finna dagtillhåll och yngelplatser inom området. Sammantaget bedöms förekomsten av fladdermöss vara mycket liten. Svartnäs-området uppvisar heller inga markanta ledlinjer för flyttande fladdermöss.”

Mycket mer fel kan det väl knappast bli.
Vi som vistas i området vet att det sannerligen inte saknas vare sig insekter eller fladdermöss!
Det finns väldigt många rapporter om fladdermöss. Jag har själv blivit biten av en sådan ilsken liten krabat när jag försökte rädda den undan min katt.

/Jarl Almström

Detta inlägg publicerades i Bergviks MKB, Samtliga, Svart på vitt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bergviks MKB och fladdermössen

  1. gunilla sjöberg skriver:

    VA???finns det inga insekter ?? Det finns ju hur mycket knott och mygg som helst!! Jag tycker vi alla skall anmäla till miljökontoret när vi ser fladdermöss så får dom komma och inventera. Gerell är väl köpt av Bergvik och jag tycker att vi skall kräva en annan naturvårdsexpert.

  2. Lena skriver:

    Vi kan ju bjuda hit nämnde Gerell,när knotten och myggen är som värst.Vissa perioder kan man knappt vistas ute ens.Hur kan man komma med sådana lögner?Helt otroligt.Det här blir ju alltmer absurt desto mer man läser i Bergviks MKB.Här finns inga fåglar,inga fladdermöss,inga insekter,inga människor och ingen kultur.Hur långt kan man gå med sina lögner för att förneka allt det som finns här?Jag blev för ett ögonblick helt stum,men det gick fort över.

  3. Jarl skriver:

    Man skulle ju faktiskt kunna roa sig med att lägga till ett däggdjur i den första meningen. Då skulle de inledande två meningarna illustrera hur exploatören ser på oss.
    ==================
    Inom Svartnäs-området förekommer människor, älg och björn, liksom småvilt. Området skiljer sig inte på något sätt från övriga marker i denna del av landet och förekomst av några ovanliga eller särskilt skyddsvärda arter är inte känt.

Lämna en kommentar