MKB:n – osant om (o)ljud

Bergviks Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) från 2009-12-29 innehåller mängder av tveksamheter, undanglidningar, svepande omdömen, förvrängningar och rena felaktigheter.

När det gäller ”ljudet” från kraftverken ”vindstilla, ljumma sommarkvällar” har konsulterna från Vattenfall totalt fel i detta:

=====================

Ljud

 Ljud är kanske en av de mest omdiskuterade påverkansfaktorerna från vindkraft. Ljud från vindkraft skiljer sig på en väsentlig punkt från de flesta andra, av människan skapade ljudkällorna: Vindkraftverkens ljudalstring är kopplad till vindstyrkan, och vinden i sig är också en ljudkälla. Det innebär att tystnaden ”en vindstilla kväll” inte kommer att störas av vindkraftverken, de kommer inte att vara i drift då.”  

Jämför ovanstående med detta från SMHI:s hemsida            (http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vind-1.362):

Att vinden avtar framåt kvällen/natten är typiskt för dagar under sommarhalvåret då molnigheten är liten eller åtminstone minskar under kvällen. I sådan vädersituation blir markytan kallare (detta kallas inversion) mot kvällen, därför att soluppvärmningen minskar och den långvågiga värmestrålningen ut mot världsrymden tar överhanden.

Det leder till att även luften närmast markytan blir kallare, och eftersom kall luft är tyngre än varm luft betyder det i sin tur att de lägsta luftlagren inte så lätt sätts i rörelse. Högre upp däremot på en höjd av minst 200 m från markytan kan det fortsätta blåsa. Det är till och med så att vinden i detta luftskikt i regel ökar på natten.

Snurrorna kommer att vara minst 180 meter höga och stå på berg högt över den omgivande terrängen.

Alltså kommer ”ljudmaskeringen” – den  som suset av vind i träden och andra naturliga ljud skapar på  marknivå – inte att ha någon effekt.

Bye, bye stilla sommarkväll och -kväll!

Om MKB:n är så vilsen och felaktig här, så måste konsulternas expertis allvarligt ifrågasättas, ty det handlar väl inte om ren och skär bluff?

Notera också ordvalet – och det är genomgående och konsekvent utstuderat i varje sammanhang i MKB:n hur man glider på graden av ordets innebörd – ”ljud” iställer för oljud;  ”ljud” istället för buller; ”bedöms vara” istället för ”är”. Notera också de oerhört frekventa orden ”liten”,  ”marginell”, ”ingen”, ”knappast” etc, etc!

Det här inlägget postades i Bergviks MKB, Samtliga, Svart på vitt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till MKB:n – osant om (o)ljud

  1. Curt Widlund skriver:

    Infraljudet är icke hörbart men hjärnan tar emot signalerna från mellanörat. Jag skickade en information om infraljudet som används som vapen för polis och kriksmakten. Med fMRI en variation av magnetröntgen som visar vilka delar av hjärnan som aktiveras av inkommande infraljud. fMRI är framtagen av Max-Planck Institutet. Militären och polisen skulle aldrig satsa på infraljud om infraljudet inte hörs eller inte påverkar människor dramatiskt. Se DownWind: https://www.youtube.com/watch?v=55-jBCjtJ88

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s