Folklig seger över vindkraften

I Åmåls kommun i Dalsland pekades tidigare 10 områden ut som intressanta för vindkraftsparker. Idag, 2011-09-30, kommer med all sannolikhet detta att skurits ner till 0 (noll)!

Dagens ledare i Nya Wermlands tidning (NWT): ”Kommunalrådet Michael Karlsson (S) konstaterar klokt att man som politisk företrädare måste lyssna på opinionen. Annat är det med Centerns Anne Söderqvist som säger att politikerna ”lyssnat för mycket på gaphalsarna”. Är det verkligen så hon ser på det folkliga motståndet mot vindkraftplanerna så är det anmärkningsvärt! Man kan vara hur mycket för vindkraft som helst, men man måste kunna respektera att andra tycker annorlunda.” Så olika kan det låta i kommunfullmäktige. Dags för politikerna i Falun att våga ta ställning också?! Läs ledaren här:

Det här är sådana saker som fått Åmålsborna att protestera och politikerna att ta sitt förnuft till fånga. Man kunde önska att fler politiker ute i olika kommuner (Falun också??) kunde göra samma sak. Vindkraften kommer inte att rädda vare sig den dalsländska eller den svenska energiförsörjningen. OBS! OBS! OBS! Följ kommentarstråden till detta inlägg och kommentera gärna själv!

Det här inlägget postades i Debatt, Samtliga, Upprop. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Folklig seger över vindkraften

 1. thojak skriver:

  Ett stort grattis till alla i/kring Åmål som engagerat sig i frågorna! ‘Man ska ju inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten’ sägs det ju och där finns [troligast] ett/annat hot uppkommande framgent.
  På tal om detta & det s.k. ‘kommunala vetot’; i vad mån finns erfarenheter hos er/andra att ifall kommunen en gång tillstyrkt en bygg-/driftansökan, dvs. avsagt sig vetorätten, så utnyttjas detta för mer/mindre valfria (av vkv-intressenterna) områden att bygga inom den kommunen?
  Vore väldans tacksam för konkreta informationer i detta. Tack på förhand!
  tjthomasj[at]gmail.com
  tel: 0766-191033

  Mvh/TJ

  • Jarl Almström skriver:

   Intressanta synpunkter och frågor Thomas!

   Jag försöker ge ett svar här. Andra – inom och utom Svarnäsbygdens Vildmarksförening – får fortsätta tråden med rättningar, förtydliganden och egna erfarenheter/teorier.

   Jag vill betona att mitt svar mest ska ses som ett logiskt resonemang INTE som empirisk kunskap!

   FÖRST UNDRAR JAG: Är det verkligen så att kommunen förverkat sin vetorätt innan en ansökan ”gått hela vägen”, dvs passerat alla eventuella instanser för överklagan? Så kan det väl inte vara? Den kommunala vetorätten måste väl ses som kommunens rätt att, SOM SISTA INSTANS, sätta ner foten och säga NEJ vad som än har hänt i andra instanser? Således borde/måste nya ansökningar ligga på is innan tidigare ansökningar ”gått hela vägen”. Allt annat känns – och borde även vara, rent juridiskt – fel. Vet någon om det resonemanget är fel?

   SEDAN: Om kommunen en gång sagt ja till vindkraftsbygge – rentav visat aktivt intresse – så borde det förstås leda till att exploatörer anar lättare och kortare ansökansprocess och därmed ansöker om nya projekt. Falu kommun ser ut att vara ett exempel på en sådant resonemang: Ja till Jädraåsprojektet ledde till ansökningar om Svartnäsprojektet, som ledde till ansökningar från kyrkan (Västerås Stift) om byggen på det redan intecknade Enviksberget och Dalavind i Sundborn (där åtminstone borde väl kontinentaleuropéer och kultureliten i Sverige reagera?!?).

   FRÅGAN är väl hur (den stackars) Länsstyrelsen ska behandla ”förtätningar”. Jag tror att det skiljer sig åt mellan dem. Lst i Dalarna har sagt nej till förtätningar på andra områden/berg inom Svartnäsprojektet, där de säger ja till 83 av de 115 ansökta verken.
   Här har Bergvik Skog AB haft ett halvdussin jurister engagerade i flera månader för att överklaga Lst:s beslut. Deras överklagan ska vara inne senast 17/10 såvida de inte för ytterligare anstånd…

   Å ANDRA SIDAN: Det folkliga motståndet måste självfallet öka i de fall nya ansökningar kommer in där det redan prospekteras/byggs för redan beviljade ansökningar.
   När människor inser vilken mardröm det är att bo/vistas i ett område där en vindkraftspark byggs upp under kanske 2-3 år, kommer antagligen den absoluta majoriteten att dra öronen åt sig!

   Ju mer jag skriver desto mer förstår jag vilket intressant ämne Thomas tagit upp.
   Och hur viktigt det är i kampen!

   FORTSÄTT DÄRFÖR DENNA DISKUSSIONSTRÅD!

   /Jarl

   • thojak skriver:

    Hej o tack Jarl för ditt intressanta svar!
    Ja, hanteringen av ansökansärenden verkar bero på resp. Lst’s [handläggares] inställning till vkv och då, enl. min uppfattning, de flesta är ‘vkv-kramare’ står sig medborgarna slätt när det gäller möjliga överklaganden. Om därtill, vilket oxo tycks vara legio, kommunpolitikerna är ovetande om vilka konsekvenser en tillstyrkan direkt/indirekt får blir ju saken etter värre.

    I aktuell ansökan här [på Tjörn] anges verksamhetskoden 40.100, dvs. s.k. C-verksamhet som EJ är tillståndspliktig. Tror samtliga vkv-ansökningar följer detta mönster. Lst har begärt (hur de nu öht. kan göra det..?) att kommunen avger sitt ställningstagande till ansökan, vilket alltså nu är aktuellt och ska upp på nästa KF-sammanträde. Lst skriver så här:
    ”Det är viktigt att Länsstyrelsen får ett tydligt ställningstagande i yttrandet enligt 16 kap. 4§ MB om kommunen tillstyrker ansökan. Länsstyrelsen bedömer att syftet med denna lagstiftning är att kommunen ska göra ett övergripande ställningstagande till den förändrade markanvändningen. Om kommunen tillstyrker ett eller flera verk, men avstyrker ett eller flera verk i en grupp av vindkraftverk, bör också kunna uppfattas som tydliga ställningstagande.”
    Notera ordet ”övergripande”! Och vidare skriver Lst:
    ”Vad gäller andra begränsningar av tillstyrkandet kan dessa kanske godtas om de inte formuleras som förutsättningar eller villkor för tillstyrkandet. Om dessa krav i stället framförs som önskemål eller synpunkter som kommunen anser att Länsstyrelsen bör beakta vid tillståndsprövningen bör formuleringen godtas.”
    M.a.o. gäller det att formulera ‘begränsningar’ mycket noga för att öht ha någon chans att påverka – allra helst och bäst är ju att helt enkelt, med eftertryck, säga NEJ!

    Luddigt är det iaf så det förslår… 😉

    Utomordentligt bra vore ifall denna tråd får svar/kommentarer/inlägg etc. från så många som möjligt. Det hela ska ju syfta till vårt gemensamma bästa. Tack på förhand!

    Mvh/TJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s