Gud och Leonardo

Gud och naturkrafterna skapade detta underbara landskap.

Vem vill spraya det sönder och samman? Vem skulle gråta? Gud eller Da Vinci? Louvren?

Här i nordöstra hörnet av Falu kommun, där den mjuka naturen i Dalarna och Gästrikland förskönas av Hälsinglands blånande berg, skapades Sveriges idag sydligaste vildmark.

Hit kom många svenskar, boendes i det inre av nuvarande Finland, färdandes med stort mod och många vedermödor. Det var kring sekelskiftet 1500/1600. Hit, där inte den svenske bonden ville eller orkade bruka marken, byggde de sina pörten, svedde sin jord och tog senare emot släktingar från östra Sverige.

Från sydliga Västernorrland till Gästrikland drog de vidare västerut ända in i Norge. De finska ortsnamnet är än idag så frekventa på många ställen att vi ”svenskar” förbluffas och förundras.

Så fann ”man” malm. Skogen köptes upp. Baggböleriets dagar. De dagar och år vi borde bära med oss som en skam i den svenska själen. Bönderna fick istället börja arbeta åt olika former av patroner.
Sedan – när malmen hade slutexploaterats – återstod skogen. Det storskaliga skogsbruket.

Det räckte inte för att hålla liv i bygden. I by efter by lades skolan ned. Sedan bensinmacken. Sedan – spiken i kistan – Lanthandeln. Byarna avfolkades sakta men ytterst säkert. Länsstyrelsen verkade i några fall nöjd: Där slapp vi 200´ till lanthandeln. Så otroligt litet hade det behövts för att uppehålla ett minimum av service mellan Svärdsjö och Ockelbo. ”SKÄMS Länsstyrelsen!! Eller vad er är version? Kommentera gärna!

Några biter sig dock kvar. De som älskar sitt boende – fast- eller fritidsboende – så mycket att de offrar den samhällsservice som de genom sina skatter betalar för. Den service de sällan får ta del av.

Men där – i den glesbefolkade naturen – har nu riskkapitalister funnit en ny inkomstkälla: VINDKRAFTEN!!
==============

För alla som orkar sätta sig in i frågan; – Jo, det är mycket och vem kan kräva det av politiker och tjänstemän? Ni har ju så oändligt mycket mer än oss vanliga dödliga i ”pipen”. Men för oss andra dödliga som arbetar heltid och med helt andra frågor:

Låt oss avslöja dem!! Här och nu!! Fjantarna må väl inte komma undan med byxorna i behåll?

Annonser
Det här inlägget postades i Samtliga. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s