Snurror i Lingbo bullerutreds

Boende i närheten av de tre vindkraftverken på Vackerdalsberget några kilometer väster om Lingbo störs av oljudet från verken. Nu tänker kommunen förelägga ägaren Lingbo SPW att genomföra en bullerutredning.

I december förra året började de tre verken på Vackerdalsberget nära Lingbo att snurra och producera el. I somras fick Ockelbo kommun in det första klagomålet från en närboende i ett fritidshus.

– Mannen tyckte att det bullrade fasligt mycket från något av de tre verken, berättar bygglovshandläggaren Yekta Destlund på Ockelbo kommun.

Kommunens arkitekt och en bygglovshandläggare åkte under sommaren ut till platsen för en inspektion.

– Och de konstaterade att det faktiskt lät väldigt mycket från ett eller flera av verken.

Läs mer här i Arbetarbladet…

Annonser
Det här inlägget postades i Samtliga. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snurror i Lingbo bullerutreds

 1. Lena skriver:

  Igår, den 30/8, kontaktade jag Yekta Destlund på Ockelbo Kommun. Min fråga gällde höjden på de nämnda vindkraftverken och avståndet till närmaste bebyggelse.
  Y.D. räckte över telefonen till kommunens arkitekt, eftersom han är den person som har koll på siffrorna. De tre verken är 150 m höga(totalhöjd). Navhöjd 105 m. Avståndet till närmaste fastighet är 1 km. Enligt kommunarkitekten ska bullermätningar nu göras av ett , vad han sa, oberoende bolag. Hoppas han vet vad han pratar om, för i övrigt verkade han inte mycket insatt i vindkraftens nackdelar.
  Han trodde t.ex. att det går att jämföra vindkraftbuller med buller från järnvägar och trafikbuller.
  Dessutom påstod han att i Jädraås kommer man att klara 40dB-gränsen för vindkraftbullret.
  Mycket blåögt och okunnigt. Han har alltså inte förstått hur Bergvik och andra vindkraft-exploatörer manipulerar siffrorna. Verkligheten kommer snart att visa hur högt vindkraftbullret
  blir i Jädraås. Verken kommer att köras igång nästa vår om tidsplanen håller.

 2. Curt Widlund skriver:

  Det handlar om infraljud (låga icke hörbara frekvenser med mycket lång räckvidd. Vad man hör är när propellern passerar tornet som puffar som påverkar människan. Skall man mäta infraljud måste man ha ett instrument som kan mäta de låga frekvenserna och ge ett riktigt mätvärde. Enligt ett TV program från Schweiz klagade en person på att det kändes som hjärtat försökte synkronisera på de puffar som kommer med 60 Hz.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s